Masz odpad? Powiedz nam w jakim mieście się znajduje i znajdź odpowiednią usługę
Cały proces to tylko
1 prosty krok!
Chcesz zamówić usługi recyklingowe?
Prowadzisz kameralną restaurację? A może fast food? Twoja fabryka zużywa olej gastronomiczny? Co zrobić z zużytym olejem spożywczym? Czy można go gdzieś wylać? A może wyrzucić? Jak go utylizować? Poniższy artykuł powinien rozwiać Twoje wątpliwości. Zużyty olej spożywczy nie nadaje się do ponownego wykorzystania w punktach gastronomicznych – zatem należy się go pozbyć. Nie można go jednak wylać do zlewu ani do śmieci. W obu przypadkach jest to szkodliwe – tłuszcz się nie rozpuszcza w wodzie, więc zapycha rury i zalega w środowisku naturalnym. Jeżeli jednak dysponujemy niewielkimi jego ilościami, to można go po prostu przelać do pojemnika i włożyć go do odpadów zmieszanych lub też oddać do tzw. PSZOK-u.
Pomocne na pewno okażą się usługi Wastemaster zapewniające wypełnienie wszelkich formalności z zakresu ewidencji i transparentności odpadów. Oprócz informacji o odbiorze zużytego oleju spożywczego, na naszej stronie znajduje się cennik utylizacji tego typu odpadu. Sprawdź już teraz cenę zużytego oleju spożywczego.
Zgodnie z literą prawa, przedsiębiorcy bez zezwolenia nie mogą składować samodzielnie zużytego oleju spożywczego, gdyż ze względów sanitarnych nie jest to bezpieczne, lokale gastronomiczne muszą pozbywać się tego typu odpadów. Skoro już wiesz, że należy się udać do skupu lub za pomocą aplikacji Wastemaster zamówić odbiór zużytego oleju spożywczego, kolejną ważną informacją dla Ciebie będzie odpowiednie oznaczenie i kwestie formalne dotyczące wywozu odpadów. Jako przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą, musisz prowadzić ewidencję wytwarzanych odpadów, a także wypełnić Kartę Przekazania Odpadu, w której zawarte są informacje m.in. o kodzie czy rodzaju odpadu oraz wadze przekazanych śmieci. W wypadku kiedy nie prowadzi się takiej ewidencji ani KPO, przedsiębiorcy grozi kara grzywny od 1000 zł w górę (art. 194 pkt 3 ustawy o odpadach). Kodem, który oznacza oleje i tłuszcze jadalne jest numer 20 01 25, to właśnie te liczby muszą znaleźć się na dokumencie KPO.
Zatem istotnym jest, aby zużyty olej spożywczy dostarczać do odpowiednich skupów, które zajmą się efektownym recyklingiem. W momencie, kiedy posiadamy hurtową ilość frytury, należy się zastanowić jak najwygodniej dostarczyć ją na miejsce utylizacji. Najlepszym rozwiązaniem jest skontaktowanie się ze specjalistami z Wastemaster, którzy dopasują odpowiedni rodzaj transportu do Twoich potrzeb. Nawet jeżeli nie działasz w wielkiej aglomeracji miejskiej – dotrzemy do Ciebie! Jeżeli chcesz dowiedzieć się, jak ceny skupu zużytego oleju spożywczego będą wyglądały w Twoim indywidualnym przypadku, to zachęcamy do skorzystania z aplikacji Waste Master. Odbiór zużytego oleju spożywczego nigdy nie był tak prosty!
A co jeśli musimy się pozbyć wielu litrów oleju, a raczej kilogramów frytury? Wówczas należy udać się do skupu zużytego oleju spożywczego, który za opłatą zajmie się utylizacją tłuszczu. Zużyty olej spożywczy może zostać bardzo efektywnie wykorzystany, po uprzednim oczyszczeniu z resztek białek zwierzęcych i węglowodanów, które dostają się do oleju podczas użytkowania. Kiedy firma zajmująca się skupem zużytego oleju spożywczego, przefiltruje dostarczony towar, płyn nadaje się do ponownego wykorzystania. Może zostać biokomponentem do produkcji ekodiesla lub też paliwem wykorzystywanym w piecach olejowych.
Sprawdź aktualne oferty proponowanych usługodawców w pozostałych miastach
Sprawdź aktualne oferty w pozostałych kategoriach
Chętnie dzielimy się tym co nowe i według nas ciekawe;)
Prowadzisz restaurację? Catering? A może po prostu jesteś ciekaw, jak należy postępować z odpadami pokonsumpcyjnymi? Jest to istotna wiedza z punktu widzenia zarówno prawa, jak ...
Więcej -->W wielu lokalach gastronomicznych do przygotowania potraw stosuje się oleje roślinne. Wykorzystany produkt tego rodzaju to odpad, który odbierze od lokalu i zutylizuje skup olej...
Więcej -->