Masz odpad? Powiedz nam w jakim mieście się znajduje i znajdź odpowiednią usługę
Cały proces to tylko
1 prosty krok!
Prowadzisz ubojnie? Zakład przetwórstwa mięsnego? A może jesteś zwyczajnie ciekawy, jak postępować z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego? Jeśli tak, to zapoznaj się z naszym blogiem. Podpowiadamy w nim, w jaki sposób można się legalnie pozbyć tego typu pozostałości, jak wygląda podział na kategorie, a także co należy do grupy odpadów kategorii 3 – tej, która nas najbardziej interesuje.
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 1069/2009, wszystkie odpady odzwierzęce dzielimy na trzy grupy. Ma to na celu ułatwić identyfikacje danej pozostałości, a także usystematyzowanie postępowania wobec danego odpadu. Zatem wyróżnia się następujące grupy pozostałości pochodzenia odzwierzęcego:
Najczęściej będziemy się stykać z kategorią odpadów nr 3, ponieważ pozostałe typy UPPZ zostaną odsiane na wcześniejszych etapach kontroli jakości. Zwłaszcza jeśli chodzi o produkty zakażone różnymi chorobami i te, które po prostu nie są zdatne do spożycia. Co zatem zaliczamy do odpadów kategorii 3? Między innymi:
Pozostałości tego rodzaju powstają w bardzo różnych placówkach produkcyjnych – nie tylko w ubojniach, czy rzeźniach. Ale także w zakładach produkcji wyrobów mlecznych, garbarniach, farmach futrzarskich, w gospodarstwach rolnych, w placówkach przetwórstwa mięsnego, a także po prostu na farmach, gdzie zwierzęta są hodowane, odżywiają się i kończą swój żywot.
W związku z tym, że tego rodzaju odpady odzwierzęce są bardzo wysokiego ryzyka – w końcu na procesy gnilne zachodzące w mięsie, czy innych tkankach zwierzęcych, nie trzeba długo czekać – trzeba zachować najwyższą ostrożność podczas gromadzenia takich pozostałości. Zwłaszcza jeżeli mamy do czynienia z pozostałościami, które mogły zostać zakażone chorobami zwierzęcymi. Do czego przydają się odpady kategorii 3? Co jeszcze zalicza się do odpadów gastronomicznych? Jak je składować? Czytaj dalej – a wszystkiego się dowiesz!
Jeśli chodzi o odpady gastronomiczne – zaliczamy do nich po prostu innego rodzaju pozostałości po produkcji żywności. Z tym że w przeciwieństwie do UPPZ te pozostałością raczej pochodzą z restauracji, barów, zakładów produkcji żywności – niekoniecznie musi być to zatem związane z produktami odzwierzęcymi. Do tej kategorii możemy zaliczyć np. obierki po warzywach, oleje spożywcze, pozostałości po przeróbce mięsa, przeterminowane produkty, pozostałości po posiłkach klientów, czy też innego rodzaju odpadki z produkcji żywności.
Odpowiednia utylizacja i odbiór odpadów gastronomicznych jest ważny głównie ze względów sanitarnych. Tak jak UPPZ, te odpadki również stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia i warunków w naszym lokalu, czy zakładzie pracy. Produkty spożywcze szybko gniją, psują się, fermentują – w związku z czym wokół nich zaczyna się pojawiać nieprzyjemny zapach, robactwo, roznoszące choroby gryzonie etc.
Zatem należy przeprowadzić odpowiedni odbiór odpadów gastronomicznych – trzeba zamówić firmę, która zajmie się wywozem i utylizacją naszych pozostałości.
Jednak co może powstać z ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, czy też odpadów gastronomicznych? Bardzo wiele przydatnych elementów, między innymi:
Oczywiście mowa tutaj tylko o odpadach gastronomicznych i odpadach kategorii 3 – one jedynie nadają się np. do produkcji karmy dla psów. Pamiętajmy o tym, aby odpowiednio dbać o przetwarzanie naszych odpadów – szacuje się bowiem, że w całej UE produkuje się rocznie 20 mln ton odpadów tego typu – a w samej Polsce aż 2 mln.
Mogą zainteresować Cię również: